Flexwet en veiligheid van evenementen gaan niet samen

Ingezonden oproep aan minister Asscher in De Volkskrant 29 april 2016 van Leon Vincken, directeur VBe NL.

“Het evenementenseizoen is in volle gang. De beveiliging staat op scherp. Observeert, analyseert en bereidt zich samen met gemeenten, politie, brandweer en geneeskundige hulporganisaties in de regio voor op al die evenementen met tal van scenario-analyses. Ondersteund door it en techniek blijft beveiliging echt mensenwerk. Tijdens de toegang en bewaking van verschillende zones op de terreinen zijn er interventieteams die snel ingrijpen wanneer dat nodig is. Een geoliede machine van op elkaar ingespeelde teams van beveiligers die hun werk met veel enthousiasme en trots uitvoeren. Vaak gaat het om mensen die in het dagelijkse leven verpleegkundige, piloot, onderwijzer, drukker of bouwvakker zijn. Hun werkgever maakt het mogelijk dat zij extra uren als evenementenbeveiliger draaien.

Maar helaas maakt de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) daar nu een einde aan. Na drie evenementen betekent het voor oproepkrachten in de evenementenbeveiliging, ondanks de door minister Asscher aangekondigde wetswijziging, voor drie maanden exit of je moet je heil zoeken bij een ander beveiligingsbedrijf. De risico’s voor werkgevers worden te groot, omdat zij op basis van de flexwet na drie oproepen binnen deze periode een vast contact moeten aanbieden. De sector bestaat voor meer dan 90% uit oproepkrachten. De sector krijgt door de flexwet nu te maken met een forse toename van personele wisselingen door de in te bouwen drie maanden wachttijd. Ook de huidige oproepkrachten zitten hier niet op te wachten.

Werkgevers komen voor een onmogelijke opgave met grote risico’s te staan. Op elkaar ingespeelde oproepkrachten verdwijnen en frequent moeten nieuwe mensen ingewerkt worden. Zekerheid op vast werk kent deze sector niet. Het zeer wisselende en piekende karakter van de omvang van beveiligingsopdrachten past niet bij de vaste banen ideologie van de Wet Werk en Zekerheid. Tegelijkertijd staan vakbonden niet hard te springen om deze uitzondering op de flexwet te ondersteunen. Daarbij kennen we in de sector ook nog meerdere brancheverenigingen met verschillende belangen en cao’s. Toch mag je van een minister in deze tijden verwachten dat hij daar doorheen kijkt. Dat hij zijn eigen wetgeving en polderbelangen opzij schuift. Hij moet toch zien dat oproepkrachten, werkgevers in de evenementenbeveiliging en onze nationale veiligheid gediend zijn bij een ministeriële beleidsregel die voorschrijft dat de WWZ buiten het evenemententerrein blijft.

Daarop roep ik minister Asscher op de flexwet niet op de evenementenbeveiliging toe te passen. De kern is dat de kwaliteit door het afstoten van oproepkrachten ernstig in de knel komt. De veiligheid van evenementen krijgt een nieuwe factor van onzekerheid en risico. Wij willen niet anders dan dat onze ervaren oproepkrachten hun werk kunnen continueren. We komen nu al ogen tekort.”

Recente Berichten

Relians Safety & Security

Generatie Z in crisistijd

Cao Veiligheidsdomein 2021-2024

Nieuw bestuurslid VBe NL: Ad Meeuwesen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief