“Ook op vakantie altijd even moment van overleg”

Het komt niet vaak voor dat twee vrouwen leidinggeven aan een beveiligingsbedrijf. Toch denken Ilse (links) en Mirjam Roozegaarde van de Globe Group in Zelhem niet dat zij als vrouwelijke directeuren dit anders doen dan een man.

Tekst: Jan Spijk

Ilse: “We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten. Het zit ‘m niet in het man- of vrouwzijn, maar in de persoon die je bent. Daarin zit het verschil.” Aanvankelijk kozen de zusters Ilse en Mirjam Roozegaarde voor een andere loopbaan. Ilse werkte bij de Belastingdienst en kwam in 2005 op de administratie te werken van de Globe Group, het beveiligingsbedrijf dat door haar vader Bennie Roozegaarde in 2002 was opgericht. Mirjam was werkzaam in het particuliere onderwijs en maakte in 2008 de overstap naar de Globe Group toen het bedrijf startte met een onderwijstak (B.O.C. Opleidingscentrum). Sinds 2016 zijn ze directeur van de Globe Group. Hun vader werkt ook als directeur in het bedrijf en heeft een enorm netwerk in de regio. “En”, zegt Mirjam met een glimlach, “heeft vaak wilde en creatieve ideeën.” Hij kwam bijvoorbeeld op het idee te beginnen met de infratak, waar beroepsverkeersregelaars en evenementenverkeersregelaars worden opgeleid. “Hij is iemand die van alles in de lucht gooit, dingen oppert en als het dan goed valt, dan zijn wij degenen die het oppakken en uitvoeren.”

Regionaal en landelijk

Globe Group werkt zowel regionaal (met name de beveiliging van evenementen en objectbeveiliging), maar ook landelijk als het gaat om de inzet van onder andere beroepsverkeersregelaars. Een van de evenementen die Globe Group beveiligt is de Bokbierdag in Zutphen (100.000 bezoekers) en Huntenpop (35.000 bezoekers). Ilse Roozegaarde is zelf ook beveiliger geweest. “Het leuke daaraan is dat je contact hebt met bezoekers en collega’s. Je houdt zo betrokkenheid met elkaar. Het waren meestal gezellige feesten al verandert dat tegenwoordig wel. Er is nu een andere mentaliteit. In het begin was het bier en het drinken een issue. Je hebt tegenwoordig een mix van alcohol, drugs en cultuurverschillen.” Haar zus Mirjam in een aanvulling: “Het is soms ook het bewust verzieken van dingen. Vroeger had je ruzie, je sloeg elkaar misschien, maar dan was het klaar. Ze gaven elkaar nog net geen hand, maar je kon ze allebei op hetzelfde terrein laten rondlopen. Het wordt nu buiten uitgevochten. Van tevoren wordt het al op social media gedeeld.”

Beroepsverkeersregelaars

Uniek aan Globe Group is de zogenaamde infratak met onder andere beroepsverkeersregelaars bij omleidingen, opstoppingen en wegwerkzaamheden. Voor het bedrijf een even belangrijk onderdeel als de beveiligings- en onderwijstak. In het hoogseizoen van de infratak (april-oktober) zijn er 80-90 personen werkzaam. Het totale bedrijf kent circa 150 werknemers. Het voordeel is dat mensen ingezet kunnen worden als evenementenbeveiliger, maar ook als beroepsverkeersregelaar. Dit is overigens niet vrijblijvend, aldus Mirjam. “Als je een fulltime contract hebt, is dat gewoon een voorwaarde. Natuurlijk heeft iedereen zijn voorkeur. Het is wel afwisselend. Voor ons maakt het makkelijker om met personeel te schuiven als het in de andere branche net even wat drukker is.”

Afstand arbeidsmarkt

Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is de infratak van Globe Group een uitgelezen mogelijkheid om weer werkervaring op te doen. Het bedrijf werkt daarom ook graag mee aan het project Unieke Achterhoekers waar mensen met een achterstand zich kunnen ontwikkelen en daardoor uit een uitkeringssituatie kunnen komen. Mirjam en Ilse: “Negentig procent van de mensen die bij ons in dienst is als beroepsverkeersregelaar heeft een achterstand op de arbeidsmarkt. Ze worden geschoold en begeleid. Het gaat met name om langdurig werklozen of mensen met een lichamelijke beperking. Ze zitten langdurig thuis en komen weer in het proces en onder de mensen. Ze voelen zich weer gewaardeerd en hebben weer perspectief.”

Sinds 2015 is Global Group lid geworden van brancheorganisatie VBe NL. Een bewuste keus, zegt Ilse. “We wilden meer gehoord worden en dat er met onze ideeën wat gedaan wordt. Dat gebeurt nu binnen de VBe NL. We zijn landelijk misschien niet zo’n grote partij, maar regionaal zijn we een van de grootste. Bij de grotere branchevereniging hadden we niet altijd het idee dat er naar ons geluisterd werd. Als we voor een organisatie kiezen, gaan we niet stilzitten. We willen onze positieve inbreng en ideeën binnen de VBe NL toevoegen.” De beide zussen merken dat het kwaliteitskeurmerk evenementen bij de gemeenten in de Achterhoek minder bekend is. Ze zien dan ook een rol voor de VBe NL om dit onder de aandacht te brengen van de gemeentebesturen. In de Achterhoek opereren zeker nog veel zogeheten cowboys die het niet zo nauw nemen met de veiligheidsvoorschriften en met dumpprijzen werken. Ilse en Mirjam constateren dat bij tent- en schuurfeesten ‘sportschoolachtige personen’ de beveiliging op zich nemen. “Dat is voor ons een grote frustratie. Het lijkt in Nederland wel hoe meer je aan keurmerken doet en hoe meer je geworteld en gevestigd zit binnen een branchevereniging, des te vaker dat je onder de loep genomen wordt. En als je denkt: ik doe maar niks, ik sluit me nergens bij aan, certificeer mij niet, dan ben ik buiten beeld. Dan kan ik doen waar ik zelf zin in heb.” Ze vinden dat politie en gemeenten dit soms oogluikend toelaten onder het motto “er staat toch iemand te beveiligen?”

“Bij de grotere branchevereniging hadden we niet altijd het idee dat er naar ons geluisterd werd”

Hoewel er nog weinig vrouwen deel uitmaken van de top van beveiligingsbedrijven, zien Ilse en Mirjam Roozegaarde dit helemaal niet als een belemmering. Bij vergaderingen kijken de mannen niet vreemd op als zij binnenkomen. Bovendien kiezen steeds meer vrouwen voor het vak van beveiliger. Ilse: “Het is steeds meer een acceptatie, omdat het zeker bij de evenementenbeveiliging ook gaat om het gastheerschap. Je bent echt het visitekaartje van een evenement.“ Beide directeuren denken zeker na over de toekomst en willen uitbreiden. “Stilstaan is achteruitgang”, benadrukt Ilse. Haar zus Mirjam wijst op de verschillende pijlers van Globe Group waardoor het bedrijf een breed draagvlak heeft. Je moet er tegen kunnen, maar als directeur van een beveiligingsbedrijf heb je eigenlijk nooit rust. Want ieder moment kan de telefoon overgaan met de melding van een calamiteit. Ook ’s avonds en in het weekend. Mirjam: “Je bent 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bezig met je bedrijf. Ook op vakantie gaat het gewoon door. We kiezen altijd een camping uit met wifi en gaan nooit tegelijk op vakantie.” Ilse: “De telefoon gaat niet uit. Ook op vakantie is er altijd wel een moment dat we even met elkaar overleggen en dingen kortsluiten.”

Foto: Pim Geerts

Recente Berichten

Relians Safety & Security

Generatie Z in crisistijd

Cao Veiligheidsdomein 2021-2024

Nieuw bestuurslid VBe NL: Ad Meeuwesen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief