Altijd spannend: Kampioensfeest van PSV

Marc van de Laar is als hoofd beveiliging van het Philips Stadion In Eindhoven een spin in het web bij het organiseren van het kampioenschapsfeest van PSV.

Tekst: Jan Spijk

“Veiligheid is net als voetballen een teamsport.” Dat is zo’n beetje de opvatting van Marc van de Laar in een oneliner. Tijdens zijn presentatie op het VBe NL-symposium op 10 maart 2017 onthulde hij ook dat het voetbalfeest op het Stadhuisplein in Eindhoven op 19 april 2015 bijna was fout gelopen door de massale toeloop van supporters. Het was sinds 2008 niet meer voorgekomen dat er een kampioensfeest van PSV werd gehouden, omdat AZ, Twente en vooral Ajax in die jaren met de eer gingen strijken. “De burgemeester was tevreden dat het feest in 2015 zonder incidenten was verlopen, maar ik zei hem meteen dat er ook geluk in het spel was. De aanwezige catering maakte namelijk ruimte voor het publiek zodat die het plein kon verlaten. Anders had het zo maar mis kunnen gaan.”

Vele partners

De voetbalwereld is een speciale wereld met naast de vierhoek PSV, gemeente, politie en Openbaar Ministerie nog eens vele ketenpartners. Denk aan supporters, KNVB, ministeries, brandweer en UEFA. Dat maakt een kampioensfeest, altijd traditioneel op het Stadhuisplein in Eindhoven, complex. Het was voor PSV in 2015 best lang geleden dat een kampioensfeest werd gevierd. “We verwachtten dan ook veel drukte, maar hoeveel mensen kun je dan verwachten en wat zijn de risicoanalyses?” Het zijn allemaal vragen die Marc van de Laar met de stakeholders van tevoren hoopt te beantwoorden. Soms komt een kampioensfeest eerder dan verwacht. Dan moet er snel gehandeld worden. Van de ervaring in 2015 kon het jaar daarop (met een nieuw kampioensfeest) dankbaar gebruik worden gemaakt. Hij roemt ook de onmisbare rol van de gecertificeerde stewards. “Ze zijn zo belangrijk voor de club. De stewards in het stadion zetten we ook in bij het kampioensfeest op het Stadhuisplein. Dat is voor de supporters ook herkenbaar. Stewards halen indien nodig mensen van de tribune. Ze zetten zich met ziel en zaligheid in voor de club.”

ME

Wat zou het alternatief zijn? Het inzetten van ME? Marc van de Laar vindt dat eigenlijk nauwelijks een alternatief. Niet alleen vanwege de uitstraling, maar ook vanwege de kosten (60.000 euro). Hij is zich wel bewust van de risico’s van een kampioensfeest. “Ik ben wel geschrokken van de aanslagen in Parijs en Brussel. Gebeurt dat hier ook? Het is maar twee uur rijden. Wat altijd telt is dat we volwaardig partner van de politie zijn. Je kunt elkaars zwakke punten afdekken.”

Misschien één geruststelling: de kans dat het Stadhuisplein in Eindhoven over enkele weken weer volstaat is na de nederlaag tegen mede titelkandidaat Feyenoord vrijwel verkeken. Maar als fervent PSV-supporter droomt hij uiteraard maar van één event: een kampioensfeest van PSV!
.

Recente Berichten

Bedrijven lid VBe NL opnieuw dispensatie verleend

Relians Safety & Security

Generatie Z in crisistijd

Cao Veiligheidsdomein 2021-2024

Schrijf je in voor de nieuwsbrief