Obama beveiligen met de Black Box

Pas drie weken van tevoren wist de Amsterdamse politie dat (toen nog) president Barack Obama in maart 2014 naar de hoofdstad zou komen. Hoe gaan we dit alles in goede banen leiden?

De presentatie van Henk Teerds (hoofd cameratoezicht politie Amsterdam, foto boven) tijdens het VBe NL-symposium op 10 maart in Eindhoven begint met een filmpje. Het bezoek van Barack Obama in 2014 aan Nederland, waaronder Amsterdam. Een operatie waar de Amsterdamse politie nauw samenwerkt met de Amerikanen die volgens Teerds zeer hoge eisen stelden. We zien de landing van Obama in de legerhelikopter vlakbij het Museumplein waar hij het Rijksmuseum ging bezoeken. Het is slechts een paar honderd meter lopen naar de plek waar premier Mark Rutte de president verwelkomt. Over safety awareness gesproken… En als blijkt dat alles goed gegaan is, is er uiteraard opluchting en trots.

Black Box

Ruud Stellaard (van SCS Services, foto rechts) ging vervolgens in op zijn ontwikkeling van de Black Box. “Het begon met een paar legosteentjes: hoe kan ik mijn werk beter doen? Cameratoezicht wordt steeds nuttiger gevonden. Hoe kunnen we dit beter en effectiever inzetten in de openbare ruimte.” Op die manier kreeg de Black Box gestalte: een volledig uitgerust flexibel mobiel commandocentrum waarbij camerabewaking centraal staat. Het voordeel van deze ruimte (vier operators plus nog eens een overlegmogelijkheid met acht mensen) is dat de Black Box binnen een uur operationeel is. De Amsterdamse politie maakte er daarom bij het bezoek van Obama graag gebruik van. Stellaard: “Het heeft alleen zin als je opvolging toepast. Alleen cameratoezicht is niet voldoende. Een training op afwijkend gedrag is daarom nodig.” De bezoekers aan het VBe NL-symposium mochten bij het inschrijven en later in de pauzes ook even ervaren hoe het is om zich in de Black Box te begeven.

Dodenherdenking

De politie in Amsterdam zet volgens Henk Teerds vier keer per jaar de Black Box (foto links) in bij evenementen. Dit gebeurde ook tijdens het verkiezingsdebat in theater Carré (5 maart 2017). En tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei. Teerds: “Er werken tijdens de Dodenherdenking negen mensen in de Black Box die er op letten of mensen verkeerd en afwijkend gedrag vertonen. Er staan jaarlijks 30.000 tot 40.000 mensen rond de Dam.” Bijna nooit gaat er iets mis, maar tijdens de presentatie laat het hoofd cameratoezicht van de Amsterdamse politie die beroemde foto van 4 mei 2010 zien als net de zogenaamde Damschreeuwer voor totale paniek gezorgd heeft. Teerds analyseert de foto en constateert dat bijna de gehele koninklijke familie op de eerste rij op de Dam eigenlijk niet weet wat er gebeurt. Ook weten ze niet hoe ze nu moeten handelen. Op één persoon na: toen nog Koningin Beatrix stapt gedecideerd met een beveiliger naar voren en weet waar ze naar toe moet lopen. “De rest kijkt de andere kant op, maar Beatrix wist wat ze moest doen.” Een duidelijk geval van safety awareness. Teerds is er van overtuigd dat Koning Willem Alexander dat besef inmiddels ook heeft. Al doende leert men.

Recente Berichten

Relians Safety & Security

Generatie Z in crisistijd

Cao Veiligheidsdomein 2021-2024

Nieuw bestuurslid VBe NL: Ad Meeuwesen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief