Agressie en hoge werkdruk in beveiligingsbranche

Er is meer aandacht van werkgevers nodig om de aanpak van werkdruk, agressie en ongewenste omgangsvormen aan te pakken.

Dit blijkt uit controles die de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) tussen augustus 2016 en maart 2017 heeft gehouden bij beveiligingsorganisaties, incassobureaus, onderwijsorganisaties en gerechten. Het beeld is indicatief en niet representatief voor de gehele sector. Tussen augustus 2016 en maart 2017 zijn er zo’n 70 inspecties uitgevoerd waarbij in totaal 345 overtredingen werden geconstateerd. 80% van de geïnspecteerde organisaties had één of meer overtredingen. De Inspectie is van oordeel dat de organisaties meer werk moeten maken van de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Organisaties waar een overtreding is geconstateerd kunnen een herinspectie verwachten. Ook zullen er in 2017 en 2018 nadere inspecties plaatsvinden bij andere beveiligingsorganisaties.

Score beveiliging

Uit het inspectierapport blijkt dat 21 beveiligingsbedrijven zijn onderzocht. Hiervan scoren 17 de classificatie ‘niet in orde’, 4 zijn wel in orde bevonden. De Inspectie SZW constateerde 91 overtredingen in de beveiligingsbranche, waarvan 71% met werkdruk te maken heeft en 76% met agressie. De Inspectie constateert dat beveiligingsbedrijven onvoldoende aandacht besteden aan het voorkomen van werkdruk en verminderen van agressie.

Werk aan de winkel

Het ministerie is in gesprek met de werkgeversorganisaties van de geïnspecteerde sectoren. Zij gaan aan de slag om hun leden te ondersteunen bij een betere aanpak van PSA. Ook VBe NL pakt de handschoenen op door de leden te ondersteunen bij een betere aanpak van PSA en actief te communiceren over de resultaten.
Directeur Leon Vincken van VBe NL zegt hierover: “De terugkoppeling laat zien dat we in de beveiliging nog een weg te gaan hebben om ook veiligheid op de werkvloer te garanderen. Die uitdaging gaan we aan. In gesprek met onze leden en samen zoeken wat nodig is om dit te bereiken. Toetsen kunnen we onze interne veiligheid wanneer we dit onderdeel duidelijk en herkenbaar opnemen in het branche kwaliteitslabel.”

Lees ook de infographic van Inspectie SZW voor de Beveiliging

Recente Berichten

(Af)tellen maar

Beste demissionair minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius, beste lijsttrekkers,

Babylon Security

Time Allround Security

Schrijf je in voor de nieuwsbrief