Genoeg draagvlak voor cao Particuliere Beveiliging?

Grootste vakbond stemt massaal tegen cao-resultaat Particuliere Beveiliging. Wat nu? Directeur Leon Vincken geeft antwoord in zijn blog.

Inmiddels zijn de uitslagen van de ledenraadplegingen bij vakbonden rond de cao Particuliere Beveiliging bekend. De grootste vakbond De Unie stemt met 90% tegen, FNV volgt met een krappe meerderheid van 53% voor en CNV eveneens met 58%. FNV en CNV noemen dit een voldoende overtuigend draagvlak. De Unie gaat voor een tweede keer terug naar haar leden. Want nu FNV en CNV voor zijn en ook de Nederlandse Veiligheidsbranche, de werkgevers, heeft ingestemd, komt er een cao. Tja, wat moet je dan als grootste belangenbehartiger? Aan de zijlijn zitten? Werktijden, pensioen, generatiepact, een nieuw functiedoek en nog veel meer staat op de planning om de komende vijf jaar aan te passen. Het cao-protocol is stevig gevuld. Daar wil je toch bij zijn?, is een terechte vraag van De Unie aan haar leden.

Maar wat gebeurt hier nu werkelijk? Grote acties voor een nieuwe cao, met als resultaat dat alleen de beveiligers op Schiphol er 700 euro bij krijgen. Let wel, gefinancierd door de luchthaven en niet de werkgevers in de beveiliging. Vervolgens weten partijen na nog wat schermutselingen een definitief akkoord te bereiken voor een nieuwe cao voor álle beveiligers, nu ook voor buiten de luchthaven. Motto: rust voor de komende vijf jaar (waarvan er één reeds om is). Dit om zicht te houden op gevolgen voor grote aanbestedingen. De loonontwikkeling lijkt fors maar neemt niet meer dan een voorschot op de te verwachten inflatie. Een prematuur voorschot van een hoog glazen bol gehalte. Als het economisch zwaar weer wordt, waarvan de signalen op menig grafiekje al langer oranje knipperen, dan moet nog maar gezien worden wie die rekening uiteindelijk betaalt. En dan te bedenken dat FNV tegelijkertijd de 5% afkondigde voor 2019 en in deze cao met de helft genoegen neemt?

Waarom toch dit akkoord? Wat zit hier achter?

In ieder geval niet het belang van rust en tevredenheid op de werkvloer. Massaal is door beveiligers in Nederland in feite nee gezegd. Interessant zou zijn wat de stemmingsuitslag zou zijn zonder de Schipholbeveiligers? Een open deur. De Unie is in beraad. Wel – niet meedoen. Een lastige keuze. De beveiliger kan slechts volgen. Rust in de beveiliging zal er zeker niet volgen de komende jaren. Ik voorspel op ieder dossier dat nog verder besproken moet worden gedoe, onvrede en weinig harmonie. Zeker over pensioen, werktijden en functieboek, met directe invloed op de financiering.

Blij dat ik namens onze organisatie, de Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland, wel mag bouwen aan die nieuwe toekomst. Samen met De Unie op basis van input van alle werknemers onderhandelen we nu over de nieuwe cao. Samen zetten we de schouders onder onderwerpen als zelfroosteren en zeggenschap werktijden, brede opleidingen, stabiele verantwoorde loonontwikkeling voor beide partijen, kwaliteitsbeleid, passende toeslagen en één cao voor alle beveiligers. Alles gericht op gelijkwaardigheid, onder ieders eigen verantwoordelijkheid bouwen aan een gezonde toekomst van bedrijven in ons veiligheidsdomein met een stevige positie op de lokale en regionale arbeidsmarkt waar werknemers graag willen werken. De weg van jasjes en logo verhangende cultuur door aanbestedingen op prijs te verlaten en te kiezen voor arbeidsvoorwaarden die ontwikkeling van bedrijven voorop stelt. Bedrijven waar beveiligers trots op zijn.

Ja, u en ik weten wel waarom er een akkoord bereikt is met FNV en CNV, zij voelen samen de hete adem van een nieuwe toekomst, van de cao Beveiliging die wel vooruitstrevende afspraken in de branche weet te organiseren. Een cao die al jaren meer salaris betaalt aan werknemers. Een cao die beide bonden niet aandurven vanwege belangen bij een veel grotere cao. Petje af voor De Unie, die kiest voor het belang van alle werknemers.

Werkgevers in de beveiliging, er is iets te kiezen! Kiest u voor kwaliteit en uw beveiliger of voor het belang van uw volgende aanbestedingsprijs onder een cao die ook de komende jaren weinig vooruitstrevend zal zijn?

Aansluiten bij VBe NL en de cao Beveiliging kan altijd. Lees hier waarom.

Leon Vincken
Directeur VBe NL

Recente Berichten

Relians Safety & Security

Generatie Z in crisistijd

Cao Veiligheidsdomein 2021-2024

Nieuw bestuurslid VBe NL: Ad Meeuwesen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief