ROC’s blijf bij jullie les!

Studenten van ROC’s moeten geen beveiligingsklussen uitvoeren, aldus Leon Vincken, directeur VBe NL in dit blog.

Een goed leerklimaat, de juiste omgeving om praktijkervaringen op te doen en het hebben van de goede leermiddelen zijn essentieel als we topbeveiligers willen opleiden. Beveiligers die hun vak verstaan, die beroepstrots uitstralen en die door werkgevers gewild zijn omdat ze de nieuwste inzichten meenemen en hun teams weten te versterken. De ROC’s leveren hiervoor een geweldige bijdrage, samen met werkgevers die praktijkruimte bieden met stageplaatsen en/of aspirant-beveiligers onder hun hoede nemen. Of zelf afspraken maken met een ROC over het zelf opleiden on the job.

We zien echter intussen een opkomend nieuw fenomeen: ROC’s die de boer op gaan tijdens de les. Oftewel docenten die erop uit trekken om buiten de afgebakende, wettelijk toegestane, leeromgeving in praktijkruimtes, beveiligingsklussen uit te voeren. Steeds meer studenten treffen we aan op diverse plekken. Of het nu gaat over surveillance, toegangscontroles, receptie of evenementen. Er is veel creativiteit. Natuurlijk er zijn voldoende gemeenten die wel een plek hebben waar scholieren ‘onderzoek’ kunnen doen naar aspecten van beveiligen, naar de invloed van het ‘aanwezig’ zijn van beveiligers op bijvoorbeeld parkeerplaatsen of in een winkelcentrum. Of een docent die een aantrekkelijk evenement weet te vinden en met de organisator afspraken maakt over de ‘leeromgeving’ en vervolgens deze opdrachtgever het aandeel beveiliging wat kan terugschroeven. Zo staan er zelfs leerlingen te visiteren!

En wat doet handhaving Korpscheftaken intussen? Die blijven sterk onderbezet en moeten het doen met de diender op straat. Deze is, zoals recent helaas weer eens bleek, niet bekend met het soort pas en het dragen van de V als wettelijke basis voor het uitoefenen van de beveiligingsfunctie. Dit kan natuurlijk niet langer zo. VBe NL zal hierover op korte termijn nader onderzoek doen onder haar leden en alle uitwassen in de regio’s inventariseren. Daarna is het tijd om met de ROC’s en de politie terug te trekken in het klaslokaal en nog maar eens de leerboeken open slaan over wat het vak beveiligen nu is, hoe de wettelijke basis hiervoor is gelegd en wie daartoe is geautoriseerd.

Nederland verdient veiligheid van topkwaliteit door goed opgeleide vaklieden. Werkgevers verdienen eerlijk ondernemerschap en werknemers een goed loon en arbeidsomstandigheden. En de leerling een gezond en veilig leerklimaat en niet het opvullen van beveiligingswerkzaamheden die voor een appel en ei verkocht worden aan het ROC. ROC’s blijf bij jullie les!

Leon Vincken, directeur VBe NL

 

Recente Berichten

(Af)tellen maar

Beste demissionair minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius, beste lijsttrekkers,

Babylon Security

Time Allround Security

Schrijf je in voor de nieuwsbrief