Lever jij ook 6% salaris in?

Is de cao Veiligheidsdomein op jou van toepassing dan gaat je salaris ruim 17% omhoog vanaf dit najaar. Maar is de cao Particuliere Beveiliging van toepassing en ben je ook nog lid van FNV, CNV of De Unie dan raak je helaas 6% salaris kwijt. De drie vakbonden stemden namelijk afgelopen week in met een salarisverlaging vanaf 2023. Verwarring alom. Tijd voor opheldering.

De 6% komt op de ‘lat’ volgens vakbonden. Een lat die in de beveiliging vaker tot conflicten leidde. Per saldo ben je als vakbondslid de dupe en in de slipstream ook de ongeorganiseerde collega’s. Behalve natuurlijk als je werkgever lid is bij VBe NL, want dan heb je hier niets mee te maken en kun je stoppen met lezen. Dan is en blijft de cao Veiligheidsdomein van toepassing afgesloten met de AVV: De Democratische Vakbond. Deze cao betaalt al jaren ruim 1000 EUR per jaar meer dan de cao Particuliere Beveiliging, de cao van de drie vakbonden met de drie grootste werkgevers in de beveiliging, vertegenwoordigd door de Nederlandse Veiligheidsbranche. Het verschil wordt nu alleen nog groter en wil je toch weten hoe dat kan.

Hoe zit het precies?

In de beveiliging kennen we twee cao’s. De cao Veiligheidsdomein en de cao Particuliere Beveiliging. De eerste is een cao voor bedrijven die kleinschaliger optreden en veel ad hoc dienstverlening in hun regio kennen. Het zijn over het algemeen geen grote landelijke spelers en ze bieden breedsectorale veiligheidsdiensten aan voor o.a. evenementen, horeca, winkels, objecten, voetbalwedstrijden of verkeersregeling. De tweede cao is alleen voor “reguliere” beveiliging zoals objecten en luchthavens. Deze cao wordt gedomineerd door de drie grootste landelijke spelers in de beveiliging, goed voor ruim 90% van de totale omzet.

In de cao Particuliere Beveiliging zijn vijf jaar geleden harde afspraken gemaakt, waaronder arbeidstijdverkorting (2 uur per week) en een automatische prijscompensatie. Waarvoor FNV nu in het hele land actie voert. Beide afspraken betekenden 20% salarisstijging. Werkgevers zeggen dit niet te kunnen betalen. Vreemd want deze afspraken staan al vijf jaar in die cao en werkgevers hebben naar verluidt de afgelopen periode al met dit percentage hun tarieven verhoogd. Ook is de cao verplichtend opgelegd aan de hele sector door de minister. Behalve dan voor de werkgevers bij de cao Veiligheidsdomein. Deze verplichting loopt tot 1 juli 2023. Vakbonden en werkgevers willen hier nu vanaf. Kosten voor werknemers: minus 6%.

Kan dit zomaar?

Of dit juridisch allemaal kan is nog maar de vraag. De cao Particuliere Beveiliging is een minimum cao. Minder afspreken kan eigenlijk niet. Werknemers behouden bestaande rechten. Of een nieuwe verplichtstelling lukt en voor wie die dan gaat gelden is ook nog maar de vraag. In ieder geval worden leden van vakbonden wel gebonden aan de nieuwe afspraken. Immers zij hebben het recht op afspraken maken met werkgevers overgedragen aan hun vakbond.

Het verschil in salaris tussen beide caos: 2.500 EUR!

In 2023 is het uurloon in de cao Veiligheidsdomein, voor een objectbeveiliger vijf jaar in dienst, 16,63 EUR. Het uurloon bij de cao Particuliere Beveiliging bedraagt met de nieuwe afspraken 16,35 EUR. Beide cao’s kennen een verschillende eindejaarsuitkering waardoor het uurloon bij de cao Veiligheidsdomein nog wat hoger wordt: 16,71 EUR. Er zijn nog veel meer verschillen maar deze gaan niet over directe koopkrachtgevolgen. Het verschil komt uit op 36 cent per gewerkt uur. Op jaarbasis 675 harde euro’s bij 36 uur per week werken. Bij de cao Veiligheidsdomein blijft 38 uur de norm. Oftewel het verschil wordt 1.737 EUR hoger. In totaal bijna 2.500 EUR. Je werkt dan wel twee uur per week meer, maar dat wel vandaag nog voor beide cao’s de norm. Wil je minder dan kies je daar zelf voor op basis van de wet. Rest nog altijd 675 EUR.

En nu?

De afspraken bij de cao Particuliere Beveiliging worden met 6% verlaagd, oftewel de arbeidstijdverkorting, met een waarde van 5,6%, betaal je zelf. Tenzij vakbondsleden wakker blijven en duidelijk NEE zeggen. Voor niet vakbondsleden geldt: je hoeft niet akkoord te gaan met de nieuwe afspraken want er ligt al een afspraak en die is door de minister bij wet verplicht aan alle bedrijven, behalve voor de bedrijven bij de cao Veiligheidsdomein. Wel blijven opletten en bezwaar maken bij je werkgever als die niet jouw loon wil verhogen met 5,6% arbeidstijdverkorting plus 14,5% inflatiecorrectie.

Waarom dit bericht aan werknemers?

VBe NL kiest ervoor om transparant en eerlijk te blijven over ontwikkelingen in het veiligheidsdomein. De verschillen in deze tijden van een forse koopkrachtdaling en tekorten op de arbeidsmarkt vragen om opheldering.

Leon Vincken, directeur VBe NL: “Onze leden en hun werknemers vragen om met zijn allen trots samen te bouwen aan de veiligheid van Nederland en daarbij past: afspraak is afspraak met duidelijk en eerlijk zijn. Ook onze opdrachtgevers moeten weten op welke kosten ze kunnen rekenen en waarom onze cao duurder is. Maar ook wie de diensten in de toekomst kan blijven leveren. Een stevig salaris met een fulltime norm van 38 uur en duidelijkheid over cao-afspraken biedt hiertoe de beste garantie. Cao-afspraken die worden vastgesteld door alle werknemers en hun werkgevers gezamenlijk. Met vakbond AVV: De Democratische Vakbond is dat mogelijk”.

Stuur je dit bericht door aan al je collega’s? Zo is iedereen op de hoogte!

 

Recente Berichten

(Af)tellen maar

Beste demissionair minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius, beste lijsttrekkers,

Babylon Security

Time Allround Security

Schrijf je in voor de nieuwsbrief