ACM: tariefafspraken zzp’ers toegestaan

In de veranderende wereld van werk mogen zzp’ers sinds deze week ook samenwerken als ze onderhandelen over betere tarieven: zonder concurrentieregels te overtreden. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), naar aanleiding van aangepaste Europese regels, in een nieuwe richtlijn Tariefafspraken zzp’ers.

Positie verbeteren
Volgens Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM, is de onderhandelingspositie over beloning en arbeidsvoorwaarden voor bepaalde groepen zzp’ers – vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt – slecht. “Doordat het mogelijk is gezamenlijk te onderhandelen, kunnen brancheorganisaties van zzp’ers en vakbonden meehelpen om de positie van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt te verbeteren.”

VBe NL & zzp’ers
Ook VBe NL staat open voor alle vormen van arbeid. Zelfstandigen zoals beveiligers, verkeersregelaars en brandwachten kunnen lid worden van de branchevereniging en meepraten over de toekomst van het veiligheidsdomein. Zo zijn in de cao Veiligheidsdomein – na overleg met de Belastingdienst en vakbondspartner AVV: De Democratische Vakbond – al goede, passende afspraken opgenomen over een minimumtarief (140%), arbeidsomstandigheden en werktijden.

Welkome aanvulling
Zelfstandige arbeidskrachten blijken een welkome aanvulling bij het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden in het veiligheidsdomein. Het is een nieuwe generatie ondernemers waarmee zakelijke afspraken gemaakt kunnen worden. Zonder te concurreren op prijs ten opzichte van werknemers. En zzp’ers die zich aansluiten bij VBe NL verbinden zich bewust aan de VBe NL Gedragscode en de kwaliteitsnormen van ondernemerschap in het veiligheidsdomein.

Wereld van werk
Leon Vincken, directeur VBe NL: “De wereld van werk verandert snel. Daarom blijven wij continu scherp op de beste kansen (en bijbehorende voorwaarden) voor ál onze ondernemers en hun arbeidskrachten. Zonder kwaliteit en professionaliteit uit het oog te verliezen. Voor medewerkers in loondienst lopen we wat betreft salaris inmiddels ook al jaren voorop. Vanaf de laatste cao geldt dat ook voor zzp’ers werkzaam bij onze bedrijven.”

In gesprek
Nu ACM het voortaan voor zzp’ers mogelijk maakt om buiten de cao-omgeving collectief afspraken te maken, biedt dit VBe NL de kans om ook bij deze ontwikkeling voorop te lopen, aldus Vincken. “Maar uiteraard blijven we hierover altijd in gesprek met al onze leden.”

Recente Berichten

(Af)tellen maar

Beste demissionair minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius, beste lijsttrekkers,

Babylon Security

Time Allround Security

Schrijf je in voor de nieuwsbrief