ALV VBe NL: ‘vooruitdenkend en optimistisch’

“97% van alle ondernemers in Nederland zijn MKB-bedrijven”, stelde gastspreker Jacco Vonhof tijdens de eerste algemene ledenvergadering (ALV) van 2023 van brancheorganisatie VBe NL. De voorzitter van MKB-Nederland sprak in Vianen voor een goedgevulde zaal met ondernemers in veiligheid en beveiliging. “We zijn groter dan we zelf denken.”

Lobbyist
Vonhof, naast MKB-voorman ook eigenaar van een schoonmaakbedrijf en een uitzendorganisatie, gaf een inkijkje in de politiek gevoelige wereld waarin hij zich als lobbyist begeeft. “Ik ben voortdurend bezig om te voorkomen dat er verkeerd beleid wordt gemaakt. Want de spreadsheet-werkelijkheid van beleidsmakers is anders dan de werkelijkheid van ondernemers.” Een actueel voorbeeld? “De overheid denkt nog altijd dat een vaste baan de heilige graal is: de sleutel tot zekerheid. Maar we moeten af van dat dominante denken. Zekerheden – zoals het krijgen van een hypotheek – moeten ook gelden voor ál jullie arbeidskrachten. Of dat nou zzp’ers zijn of medewerkers met andere arbeidsovereenkomsten”, aldus de voorzitter van MKB-Nederland.

Beleidsplan 2023-2024
Naast actuele verenigingsmededelingen – VBe NL telt inmiddels 197 lidmaatschappen – stond tijdens de ALV ook het Beleidsplan 2023-2024 op de agenda. Volgens VBe NL-voorzitter Peter Hoes overigens een dynamisch document. VBe NL schetst hierin doelen en initiatieven voor de komende jaren. Op het gebied van positionering: ‘Uitgangspunt blijft onze eigen kracht en kunde, de toegevoegde waarde van een VBe NL-lidmaatschap moet voelbaar én aantoonbaar zijn’. Op het gebied van arbeidsmarkt en de cao: ‘Het flexibel inzetten van alle soorten arbeidskrachten moet mogelijk blijven en onze cao Veiligheidsdomein positief concurrerend en werkbaar voor de hele particuliere veiligheidssector’. En op het gebied van regelgeving: ‘De Wpbr is sterk verouderd, VBe NL is druk in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid en korpscheftaken van politie om modernisering te bespoedigen en de nieuwe wet mede vorm te geven’.

Aan de slag
Ook het Kwaliteitslabel krijgt een nieuwe insteek, want er blijkt bij veel VBe NL-leden behoefte aan een betrouwbaar keurmerk. Het Sociaal Fonds Veiligheidsdomein (SFV) zal daarom een aantal auditorganen zoeken door wie de leden zich kunnen laten beoordelen. VBe NL-directeur (en SFV-voorzitter) Leon Vincken: “Een mooie stap om kwaliteit en transparantie nog krachtiger te waarborgen. Ook het Beleidsplan werd unaniem gesteund door de aanwezige leden. We zullen, samen met het bestuur en alle leden, enthousiast en gedreven onze schouders zetten onder de plannen. Zodat we op alle vlakken het verschil kunnen blijven maken. Daarnaast blijven we ook op korte termijn hard aan de slag. Want we hebben goed geluisterd naar de zorgen die sommige leden tijdens de ALV hebben geuit. Over de mogelijke loon-prijsspiraal door de aanhoudende inflatie. Of over de trage afhandeling van korpscheftaken bij het aanvragen van beveiligingspassen. Allemaal actuele ontwikkelingen waardoor de bedrijfsvoering van leden in gevaar komt.”

Gelukkig zijn ondernemers, volgens Jacco Vonhof ‘vooruitdenkend en optimistisch van aard’. Dat geldt uiteraard ook voor de leden van VBe NL, bleek maar weer eens tijdens een inspirerende netwerkbijeenkomst.

Recente Berichten

(Af)tellen maar

Beste demissionair minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius, beste lijsttrekkers,

Babylon Security

Time Allround Security

Schrijf je in voor de nieuwsbrief