Beveiligingsbranche groeit sterk

Het aantal beveiligingsbedrijven is de afgelopen 5 jaar flink gegroeid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Kamer van Koophandel: in 2018 waren bijna 3.800 beveiligingsbedrijven ingeschreven bij de KVK, begin 2023 zijn dat er ruim 10.000. Een toename van 167%; vooral het gevolg van het grote aantal zzp’ers in de branche. De provincies met de meeste beveiligingsbedrijven zijn Noord- en Zuid-Holland: samen ruim 56% van het totaal. Zuid-Holland telt 3.545 beveiligingsbedrijven, Noord-Holland 2.111. In Zeeland en Drenthe zijn de minste beveiligingsbedrijven gevestigd: 108 en 137.

2,2 miljoen bedrijven
Het aantal bedrijven – in alle sectoren – in Nederland groeit al vele jaren. In het tweede kwartaal van 2023 waren er ruim 2,2 miljoen bedrijven volgens het CBS. Ook hier komt de groei met name door bedrijven met 1 werkzame persoon: 69% van alle bedrijven in Nederland is een eenmanszaak. In 2007 was dat nog 53%.

Arbeidsmarkt
“We moéten los van al het bestaande bezien wat er nodig is voor de arbeidsmarkt van de toekomst, die functioneert voor iedereen”, stelde voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland twee weken geleden tijdens het jaarcongres. Vonhof wil op korte termijn met het kabinet en de polder in gesprek over modernisering van ons ‘gecompliceerde arbeidsmarktstelsel’. “De grote vraag is hoe we nu verder gaan, met een krimpende beroepsbevolking, de effecten van AI en jongeren met vaak heel andere wensen en verwachtingen ten aanzien van werk. Zij willen juist meer vrijheid en flexibiliteit en kiezen voor het zzp-schap dat anderen juist willen bestrijden.”

Stimulerend beleid
De MKB-voorzitter overhandigde aan premier Mark Rutte een plan met 10 punten – laat_ons_ondernemen_mkb-nederland_13_juni_2023 – voor ander, stimulerend beleid voor het mkb. Op fiscaal terrein pleit Vonhof onder meer voor voorspelbaarheid en stabiliteit – ‘géén verdere lastenverzwaringen voor ondernemers en geen gejojo met tarieven’ – en een stelsel dat veel beter aansluit bij maatschappelijk relevante doelen en investeringen stimuleert.

Recente Berichten

(Af)tellen maar

Beste demissionair minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius, beste lijsttrekkers,

Babylon Security

Time Allround Security

Schrijf je in voor de nieuwsbrief